کمپوست ساز دوقلوی پاسیویی؛ مخصوص قرارگیری در پاسیو و حیاط خلوت؛ ارزانترین کمپوست ساز خانگی ساخت داخل کشور(کد 0209)
الف- اشکال
ب- اجزا
ج- موارد استفاده و محل قرار گیری کمپوست ساز
د- نحوه و دستورالعمل بهره برداری
ه- قیمت
و- محاسبه ظرفیت
الف- اشکال
کمپوست سازی خانگی از نمای روبرو
کمپوست ساز خانگی از نمای بالا
داخل کمپوست ساز خانگی
کمپوست ساز خانگی از نمای زیرین
ب- اجزا
کمپوست ساز خانگی شامل اجزای زیر می باشد:
دو مخزن یا بشکه 30 لیتری( در صورت تمایل، امکان تهیه کمپوست ساز با مخازن بزرگتر هم وجود دارد)
سوراخ های هوادهی( جهت کمک به فعل و انفعالات بیولوژیکی میکروارگانیزم ها)
دو درب ورودی( جهت ریختن زائدات و پسماندهای غذایی)
دو شیر تخلیه تحتانی( جهت خارج نمودن شیرابه کمپوست)
دو زیر پایی( جهت استقرار بشکه ها و امکان تخلیه کردن شیرابه)
دو بسته "استارتر" جهت کمک به فعالیت بهتر میکروارگانیزم ها( در اشکال نشان داده نشده اند)
نکته: علاوه بر اجزای بالا، یک فنجان و یک ظرف دهان گشاد هم برای کار مورد نیاز است که باید آن ها را خودتان تهیه نمایید.
دستورالعمل بهره برداری( جهت ممانعت از اینکه کاربر مجبور باشد مدام به سایت مراجعه نماید)
ج- موارد استفاده و محل قرار گیری کمپوست ساز
کمپوست ساز اصولا برای تبدیل زائدات و پسماندهای غذایی دارای پایه گیاهی( پوست میوه، میوه های لهیده، زائدات و باقیمانده سبزیجات، تفاله چای و ...) به کود ساخته شده و حتی المقدور باید از ریختن زائدات غذایی حیوانی( گوشت و مرغ و استخوان و تخم مرغ) به داخل آن اجتناب نمود.
کمپوست ساز، بو ندارد؛ اما برای اینکه خیال شما آسوده باشد توصیه می گردد آن را در حیاط خلوت و در جایی نور گیر قرار دهید( آفتاب فعل و انفعال میکروارگانیزم ها را سرعت بخشیده و باعث می شود کود راحت تر و بهتر تهیه شود)
د- نحوه و دستورالعمل بهره برداری
1- یکی از درب های کمپوست ساز را کاملا باز کنید( درب ها دارای رنگ نارنجی هستند)؛ درب شماره 1
2- در داخل بشکه ای که درب آن باز شده است یک فنجان آب بریزید( فنجان را باید خودتان تهیه کرده و اندازه آن را جوری بگیرید که از لابلای زیر پایی ها قابلیت رد شدن داشته باشد)
3- شیر گازی را از بالا به پایین حرکت داده و باز نمایید و به آب اجازه جاری شدن دهید.
4- با جاری شدن آب، محل قرار گیری فنجان را مشخص کرده و علامت گذاری نمایید.
5- شیر گازی را ببندید.
6- درب کمپوست ساز را ببندید.
7- در هر بار که در منزل یا اداره یا رستوران( جایی که کمپوست ساز در حال استفاده است) زائدات و پسماند گیاهی( پوست میوه و زائدات سبزی و میوه لهیده و تفاله چای) تولید شد، درب شماره 1 کمپوست ساز را باز نموده و زائدات را در آن خالی نمایید. پس از آن درب را ببندید( برای راحتی کار لازم نیست درب کاملا باز و بسته شود و درب نیمه باز و نیمه بسته هم کار شما را راه می اندازد)
8- وقتی بشکه یا مخزن شماره یک به اندازه نصف پر شد( تقریبا) بسته استارتر شماره یک را کاملا داخل آن خالی نمایید.
9- بعد از 3 تا 4 روز تمام محتویات بشکه یا مخزن شماره 1 را به مخزن یا بشکه شماره 2 تخلیه کنید. این کار باعث زیر و رو کردن مواد و هوادهی محتویات می گردد. پس از 3 تا 4 روز مجددا محتویات را به مخزن یا بشکه شماره 1 برگردانده و این کار را تا درست شدن کمپوست خانگی ادامه دهید.
10- هفته ای دو بار، شیرابه تولیدی را در داخل فنجان، بصورتی که ذکر شد، خالی کرده و محتویات فنجان را داخل ظرف دهان گشاد بریزید.
11- شیرابه را دور نریزید، زیرا محتوی کود مایع یا به اصطلاح "چای کمپوست" است. فقط چون این مایع، اسیدی است و مصرف مستقیم آن می تواند به گیاهان حساس آسیب و ضرر برساند، آن را در هنگام استفاده با 10 برابر آب مخلوط نمایید.
12- با رسیدن کمپوست، کود را برداشته و به مصرف مورد نظر برسانید.
13- پس از تخلیه مخزن یا بشکه دارای کمپوست رسیده، آن را دوباره به ترتیبی که گفته شد از زائدات میوه و سبزی و تفاله چای و پوست میوه پر نمایید.
نکته: دوقلو بودن مخزن ها یا بشکه ها یا کمپوست ساز، اصولا، به این دلیل است که شما همیشه بتوانید برای زیر و رو کردن مواد و هوادهی محتویات، از موجودیت بشکه یا مخزن دیگر کمک بگیرید.
نکته دوم: با آماده شدن کمپوست بهتر است آن را با سرند یک اینچی( 25 میلیمتر) غربال کنید. این امر منظره بهتری به کود داده و استفاده از آن را برای گیاهان آسانتر می سازد( سرند را هم خودتان باید تهیه نمایید)
نکته سوم: در مورد هر بند نامفهوم لطفا با شماره 09122039437 تماس حاصل نمایید.
توصیه: اصلا لازم نیست دستورالعمل را بند، بند به خاطر بسپارید. مراحل را یکی، یکی طی کرده و تا زمانی که نوبت به مرحله بعدی نرسیده است، مطالعه آن را انجام ندهید.
ه- قیمت: بدون هزینه بسته بندی و ارسال؛ دستگاه در اندازه و ابعاد یاد شده یک میلیون تومان به فروش می رسد.
و- محاسبه ظرفیت: هر نفر بطور متوسط روزی 1.5 لیتر زباله تر تولید می کند. پس مخزن 30 لیتری، در صورت استفاده یک نفر، در مدت 20 روز پر خواهد شد. با اختساب 3 تا 4 هفته زمان معمول کمپوست سازی داغ، شما در مدت تقریبی 1.5 تا 2 ماه می توانید به کودی که قابلیت استفاده در باغ و باغچه و یا گلدان های زینتی و تزیینی دارد دست یابید.
ظ- زمان: جز در هنگام زیر و رو کردن مواد و هوادهی، زمان مورد نیازی که صرف کمپوست سازی می کنید بیش از 2 تا 5 دقیقه در روز نیست. هفته ای دو بار شما مجبور به زیر و رو کردن مواد هستید که آن هم بیش از 15 دقیقه تا 30 دقیقه وقت شما را نمی گیرد.
توصیه پایانی: هر اندازه، اندازه چیزهایی که داخل کمپوست ساز می ریزید، کوچکتر باشد، عمل اوری کود سریعتر و بهتر صورت می گیرد. پس، سعی کنید چیزهایی که داخل کمپوست ساز می ریزید را به اندازه 2 الی 3 سانتیمتری در آورده و بعد داخل کمپوست ساز نمایید.
آن هایی که حساسیت بیشتری در باره تبدیل خوب و سریع زباله به کود دارند می توانند هر چند وقت یکبار موادی را از داخل کمپوست ساز در آورده و آن ها را از لحاظ رطوبت تست نمایند.( این کار با برداشتن درب بزرگ مشکی رنگ صورت می گیرد)
رطوبت مناسب توده رطوبتی است که نشان بدهد توده خیس نیست، اما نم دارد. برای اینکار کافی است یک مشت پسماند داخل کمپوست ساز را در آورده و آن را به اصطلاح بچلانید. خروج یک یا دو قطره نشانه خوبی است، اما بیشتر و کمتر از آن نشان می دهد که باید رطوبت، اضافه یا کم شود.( با افزودن آب یا اضافه کردن موادی مثل خاک اره)
البته، ما مورد بالا را توصیه نمی کنیم، زیرا قرار نیست زیاد به خود زحمت دهیم و می خواهیم تقریبا راحت، کودی که قابلیت استفاده در باغ و باغچه دارد، درست نماییم.
دقت کنید: شاید فکر کنید که در حالی که می توانید کود کمپوست را از بیرون بخرید، چرا باید زحمت درست کردن آن را بر خود هموار نمایید. جواب این سوال را خودتان بدهید: آیا در شرایط فعلی و در جامعه ای که متاسفانه کمتر کسی می تواند به دیگری اعتماد نماید، به کمپوست های خریداری شده به اندازه کمپوستی که خودتان در خانه درست کرده اید اطمینان و اعتماد دارید؟
از سوی دیگر، اگر مایل هستید کود تولیدی خود را به فروش برسانید، بدانید که فقط کود کمپوست جامد نیست که می تواند در بازار به فروش برسد. کود مایع حاصله هم ارزش بالایی دارد و می تواند توسط شما یا دیگران مورد استفاده قرار گیرد.
در ضمن، اگر حتی مبلغ 1000000 تومان هم برای شما زیاد است، می توانید( در صورت زندگی در مجتمع 10 واحدی) یک دستگاه خریداری کرده و هزینه آن را اشتراکی بدهید. در این صورت تنها با پول یک پیتزا، صاحب کمپوست ساز خواهید بود. البته باید بدانید که در این صورت تنها بخشی از زباله های خانگی تر تولیدی به مصرف کودسازی می رسد و مابقی کما فی السابق راهی زباله دان معمول شهری می گردد.
کمپوست_ارزان_خانگی#