عوامل بوی گند زباله

 

همچنانکه سطل آشپزخانه شما به آرامی پر می شود، بوی تعفن هم بالا می رود و بالاخره زمانی فرا می رسد که هر بار در سطل را باز می کنید مجبور هستید نفس را در سینه حبس نمایید. هیچ چیزی که در آن گذاشتید بوی بدی نداشت، پس این بوی وحشتناک از کجا می آید؟ در این تصویر، نگاهی به برخی از ترکیبات شیمیایی که سوراخ‌های بینی شما را آزار می‌دهند، می‌اندازیم و اینکه چگونه به آنجا رسیده‌اند.

انواع چیزها می توانند به سطل برسند، اما چیزهایی همانند بسته بندی پلاستیکی واقعا هیچ بویی تولید نمی کنند. چیزی که باعث می شود سطل زباله شما بوی بد بگیرد، ضایعات مواد غذایی یا هر چیزی است که زیست تخریب‌پذیر است. هم تجزیه اولیه آهسته مواد آلی و هم مصرف بعدی آنها توسط میکروارگانیسم ها می تواند مجموعه ای از ترکیبات شیمیایی با بوی نامطبوع تولید کند.

مد نظر قرار دادن ترکیباتی با بزرگترین سهم در تولید بو به سادگی ترکیباتی با بالاترین کیفیت نیست. این به خاطر این است که ترکیبات مختلف آستانه بویایی مختلف دارند. آستانه بویایی به عددی می گویند که باید وجود داشته باشد تا ما بتوانیم آن را بو کنیم. بعضی مواد شیمیایی آستانه بویایی خیلی بالا دارند؛ به معنی اینکه نیاز دارند که به مقدار زیاد اطراف ما باشند تا بتوانیم بویشان کنیم. آن ها که آستانه بویایی خیلی کم دارند فقط مقادیر پایینی لازم دارند تا بویشان استشمام شود.

بعضی از ترکیبات که بیشترین سهم را در بوی زباله دارند آن هایی هستند که شامل عنصر گوگرد می باشند. ترکیبات حاوی گوگرد اغلب بوی نامطبوعی دارند و آنهایی که در سطل زباله شما تولید می شوند مطمئناً این روند را کاهش نمی دهند.
سولفید هیدروژن بویی شبیه تخم مرغ گندیده دارد، در حالی که دی متیل سولفید و متان اتیول بویی تا اندازه ای شبیه کلم گندیده دارند. همه این ها آستانه بویایی بسیار پایین دارند و حتی چند میکروگرم آن ها که در هوا شناور باشد باعث می شود که شما احساس بوی کاملا سنگین نمایید.

به اندازه ترکیبات حاوی گوگرد، ترکیبات حاوی نیتروژن هم هستند که رایحه نامطبوع از خود ساطع می کنند. متانتیول ها، پوترسین ها و کاداورین ها در درجه اول قرار دارند. همچنانکه از نام ممکن است حدس بزنید، این ها وقتی تولید می شوند که گوشت تجزیه می شود. بنابراین، اگر بسته‌بندی پلاستیکی را ریخته‌اید و همبرگرها، استیک‌ها یا گوشت چرخ کرده‌تان مستقیماً وارد سطل زباله شده‌اند، می‌توانید انتظار داشته باشید که آنها تماس بگیرند. آن ها وقتی تولید می شوند که گوشت تجزیه شود و بی آنکه عجیب باشد بوی آن ها بسیار شبیه بوی گندیده است.

آمونیاک، ترکیب نیتروژنه دیگری است که در مقادیر بسیار بزرگتر تولید می شود. در مقایسه با ترکیباتی که تاکنون ذکر کردیم، آستانه بو برای آمونیاک بسیار بالا است و 27 میکروگرم در هر متر مکعب است. یک ترکیب مشتق شده از آمونیاک، تری متیل آمین، ممکن است توسط زباله شما رها شود و این امر به ویژه هنگامی اتفاق می افتد که شما در سطل زباله ضایعات ماهی انداخته باشید. تری متیل آمین ترکیبی است که بوی ماهی را شبیه ماهی می کند و از آنجایی که بقایای شام ماهی شما در سطل زباله تبخیر می شود، تری متیل آمین به گاز کثیفی که هر بار باز می کنید اضافه می شود.

تنها ترکیبات حاوی نیتروژن و گوگرد را نباید سهیم دانست، اگر چه بیشتر مشکلات را باید نشات گرفته از آن ها دانست. ترکیبات دیگری که به مجرد تجزیه زائدات تولید می شوند شامل اسیدهای کربوکسیل، آلدئیدها و حتی ترپن ها هستند( بوی آن ها در حالت مجزا کاملا مطلوب است، اما در سطل ....وای! نه خیلی زیاد!) استالدئید اغلب به عنوان یک ترکیب دارای ویژه تند برجسته شده است، و اسیدهای کربوکسیلیک از قبیل اسید استیک( مثل سرکه)، اسید بوتانوئیک( مثل استفراغ)، و اسید پروپیونیک(ترشیده) هم اغلب حضور دارند.

اما ما چه می توانیم در رابطه با بوی گند سطل انجام دهیم؟ خب! چند فاکتور قابل کنترل وجود دارند. درجه حرارت های بالاتر سرعت تجزیه مواد آلی سطل را زیاد می کنند و همچنین مقدار مواد شیمیایی بوداری که در سطل منتشر می شوند را زیاد می کنند. زائدات غذایی را جدا از سطل معمول نگهداری کنید( می توانید آن ها را با کمپوست خانگی به کود مفید تبدیل کنید) تا بوی تازگی بدهد. غیر از این ها، احتمالا بهترین کار این است که سطل را به موقع تخلیه نمایید!

چه چیزی بوی زباله را گند می سازد؟

 

چیزهای بسیار زیادی می توانند در سطل شما باشند؛ از بسته بندی گرفته تا غذا و زائدات باغی. تجزیه این ها که با مصرف آن ها توسط باکتری ها، مایت ها، قارچ ها و انگل ها صورت می گیرد می تواند تولید ترکیبات شیمیایی زیادی کند که خیلی از آن ها در تولید بوی گند نقش دارند. در زیر برخی از مقصرین بوی گند را آورده ایم.