سفارش و خرید تولید کننده کمپوست خانگی

از بوکاشی تا پاسیویی!
باور اینکه پوست موز و سیب و پرتقال و ضایعات سبزی را در سطل ساده ای بریزید و بعد از مدتی به کوتاهی 4 تا 6 هفته همه آن ها را بصورت کود تحویل بگیرید بسیار سخت است!
این مهم، کاملا ممکن است اما در این راستا مسائل و مشکلاتی ممکن است بوجود آید که خیلی ها نمی دانند چطور با آن ها تا نمایند.....
ما از همان اوایل کار متوجه شدیم که برخی اقشار متوسط و پایین دست جامعه از پس هزینه خرید دستگاه های بسیار گران قیمت و پر هزینه بر نمی آیند و این در حالی است که حتی در کشورهای مدرن و پیشرفته برای جا انداختن تولید کمپوست خانگی( تولید کود از زباله) در جامعه، گوشه چشمی هم به این گروه از افراد جامعه انداخته شده است.
قبل از ادامه بحث بهتر است بگوییم که تولید کمپوست خانگی بیش از آنکه یک علم باشد یک هنر است؛ یعنی محال است شما عاشق تولید تهیه کود از زباله در خانه باشید و نتوانید از زائدات غذایی و پسماند و ضایعات میوه و سبزی کمپوست خانگی خوبی به عمل آورید.
اگر دوست دارید در باره چیستی کمپوست اطلاع کسب نمایید، کمپوست چیست؟ را مطالعه نمایید.
مراحل درست کردن کمپوست حیاط پشتی( سنتی)
الف- اندازه توده: اندازه توده باید حدود یک متر مکعب باشد تا حرارت آنقدر بالا برود که بذر علف های هرز و پاتوژن ها را از بین ببرد. پس اگر فضای کافی ندارید بی خیال کمپوست سازی داغ شوید.
ب- لایه بندی: توده را جوری تشکیل دهید که اولین لایه از قهوه ای ها درست شده باشد و سبزها روی آن قرار گیرند.
ج- اختلاط: نسبت کربن به ازت 30 به 1 را فراموش نکنید. اگر نمی دانید این نسبت چیست در اول کار به ازای هر لایه قهوه ای، یک لایه سبز بگذارید( نسبت 1 به 1)
د- هوادهی: هفته ای دو بار با زیر و رو کردن توده به آن هوا برسانید!
( دقت کنید که توده باید محصور در چیزی باشد که هوا از آن رد می شود)
ه- تنظیم رطوبت: با رطوبت سنج مدام توده را چک کنید تا خشک یا خیس نباشد( توده کمپوست باید مرطوب باشد)
برای مورد بالا می توانید رطوبت اضافی را با افزودن خاک اره بگیرید و رطوبت کم را با ابیاری اضافه کنید.
و- پوشش: اگر باران ببارد نباید داخل توده شود.( کو باران!؟) پس حتما از پوشش استفاده کنید.
کی کمپوست من رسیده است؟
وقتی ترد و شکننده باشد، رنگ قهوه ای پیدا کند، بوی خوب خاک بدهد و نتوانید محتویات اولیه را تشخیص دهید. با ترمومتر هم می توانید متوجه شوید کمپوست رسیده است یا نه. دمای توده کمپوست رسیده تقریبا ثابت است و بالا و پایین نمی شود!
مشکلات و راه حل های تولید
تولید کمپوست خانگی، در حیاط و بیرون خانه، شلوغ، پلوغی؛ چسبندگی و پیچیدگی ندارد؛ اما بعضی وقت ها مشکلاتی بوجود می آیند. معمولا با به کار بردن ترفندهایی می توان شرایط نامطلوب تولید را مجددا به احوال مطلوب بازگردانید.
اگر کمپوست خانگی من خیلی تر است چه باید بکنم؟
مواد دارای سبزی خیلی بالا می توانند منجر به ایجاد توده بسیار مرطوب شوند. با جایگزین کردن مواد مرطوب تر (مانند بریده های چمن تازه) با مواد خشک تر و فیبری تر از تولید توده های خیس اجتناب کنید. مخلوط منتج باید مرطوب باشد و خیس نباشد. شما می توانید کار رطوبت زدایی را با پاشیدن خاکستر چوب انجام دهید، اما مهم است که این کار توسط خاکستر چوب صورت گیرد.
برای اینکه بدانید رطوبت کمپوست شما اندازه است بهتر است از رطوبت سنج استفاده کنید؛ هر چند راه های آسانتری هم وجود دارند.
مثلا می توانید توده کمپوست در حال تشکیل خود را در مشت بگیرید و فشار دهید. اگر آب خارج نشد، توده خشک است. اگر دستتان خیس خیس شد توده حسابی خیس است و اگر به زور یکی دو قطره آب بیرون آورید رطوبت توده اندازه است.

چرا کمپوست خانگی من بوی بد می دهد؟
اگر بوی گند از توده یا سطل کمپوست خانگی پاسیویی( سنتی) شما به مشام می رسد، به محتویات هوا برسانید. اختلاط منجر به تولید مواد ریزتر در محصول انتهایی نیز می شود که راحت تر توزیع می گردند. یک توده خوب بوی مختصر شیرین کمپوستی دارد. اگر بوی گندیدگی ساطع شود، رطوبت بسیار زیاد وجود دارد و یا زیادی مواد سبز داخلش ریخته اید. البته افزودن مواد خشک هم در زدودن بوی بد تاثیر دارد و به ویژه بهتر است استفاده از خاک اره را فراموش نکنید!

توضیح اینکه سطل بوکاشی اصلا بوی بد ندارد و آن را حتی می توان در دل خانه و آپارتمان به کار گرفت. همین الان سفارش پکیج بوکاشی بدهید!
چطور من آفات را از توده خود دور نگه دارم؟
از استفاده از زائدات غذایی پخته شده و محصولات حیوانی همانند گوشت و لبنیات اجتناب کنید( بوکاشی استثنا است) سعی کنید ضایعات سبزیجات یا سایر ضایعات غذایی را در مرکز توده خود دفن کنید. اگر جوندگان مشکل ساز هستند، اضافه کردن پوست سیب زمینی را کم کنید.
می توانم در تولید ، علف هرزها را کمپوست کنم؟
کمپوست کردن خانگی علف هرزها مادامی خوب است که علف هرزها هنوز بذر نداده باشند. یک توده کمپوست داغ باید بتواند بذرها را پخته و آن ها را بی اثر سازد، ولی هنوز هم ریسک وجود دارد. از استفاده از علفهای هرز چندساله مهاجم مانند نیلوفر صحرایی و مامیران در تولید کننده کمپوست خانگی خود خودداری کنید. بهتر است این علفها را در سطل زباله بیندازید!
این موضوع را هم کاملا در نظر بگیرید که معمولا درجه حرارت های کمپوست سازهای خانگی، جز موارد استثنایی، آن اندازه بالا نمی رود که بذر علف های هرز را از بین ببرد. در هر حال، برای جلوگیری از ریسک بهتر است بذر علف های هرز در آنچه کمپوست می کنید نباشند.
کود را در یک سطل زباله معمولی هم می شود تولید کرد:
علیرغم این موضوع، این امر پیچیدگی های ظریفی دارد و اگر مبتدی و تازه کار هستید بهتان پیشنهاد می کنیم در عوض اینکه خودتان سطل مناسب را درست نمایید، کالاهای تولیدی ما را به کار بگیرید:
سطل و سبوس( پودر)
این سطل ها مناسب استفاده اقشار متوسط و پایین جامعه هستند و هرکس به فراخور شرایط و نیازها و سلیقه خود می تواند یکی از دو نوع "بوکاشی" یا "سنتی" را انتخاب نماید. البته در حال حاضر ما فقط سطل های بوکاشی تولید می کنیم و به دلیل مزایای کتمان ناپذیر آن نسبت به کمپوست سازی سنتی تنها تولید آن ها را مد نظر قرار داده ایم. کمپوستر های سنتی در بازار ایران، خوشبختانه، وجود دارند و شما می توانید آن ها را، از جاهای دیگر، خریداری نمایید.
موضوع مهمی که ما در تولیدات خود مورد توجه قرار داده ایم بحث آموزش است. این آموزش به قدری کامل است که آن هایی که با مشاهده شکل و شمایل و سادگی سطل در فکر "محال است این سطل کود تولید کند" فرو می روند، پس از استفاده از سطل از نتیجه حاصله بی نهایت متعجب خواهند شد.
دستورالعمل وفق خواست مشتری و خریدار در قالب فیلم کوتاه، صوت و بروشور و پیامک و تلفن تقدیم می گردد و ما در نخستین تجربه شما گام به گام همراهتان خواهیم بود.
همانطور که گفته شد هر کس می تواند یکی از دو نوع سنتی و بوکاشی را برگزیند. با این حال شما می توانید از نظرات مشورتی ما هم استفاده نمایید. در جدول زیر مقایسه ساده ای بین کمپوست سازی بوکاشی و پاسیویی( سنتی) به عمل آمده که قادر است به شما در اتخاذ تصمیم درست یاری رساند:
مقایسه تولید کننده های کمپوست خانگی پاسیویی( حیاط خلوت) و بوکاشی

